E-Nummers van Dierlijke Oorsprong

Posted by Andras 07-04-2016 1 Comment(s) Info,Is... Vegan?,

Europese Unie (EU) wetgeving vereist dat de meeste additieven in voedingsmiddelen om duidelijk in de lijst van ingrediënten worden geëtiketteerd, met hun rol, gevolgd door hun naam of E-nummer. Een E-nummer betekent dat het additief voor veiligheidstests is geslaagd en is goedgekeurd voor gebruik in de EU en in Zwitserland.

 

Voedingssupplementen worden gegroepeerd per hun functie. De additieven die je het meest waarschijnlijk tegenkomt op voedseletiketten zijn: 

  • antioxidanten (verhindert voedsel ranzig worden of van kleur veranderen door het verminderen van de kans van de vetten met zuurstof te combineren)
  • kleur additieven
  • emulgatoren, stabilisatoren, verdikkingsmiddelen en geleermiddelen (help mengen of verdikken ingrediënten)
  • smaakversterkers (gebruikt de smaak van voedsel uit te brengen)
  • conserveermiddelen (gebruikt om voedsel langer houdbaar te maken)
  • zoetstoffen (intensieve zoetstoffen zijn vele malen zoeter dan suiker, terwijl bulk zoetstoffen hebben een vergelijkbare zoetheid suiker)

 

Andere middelen:

  • Acid, zuurteregelaars, antiklontermiddelen, antischuimmiddelen, vulstoffen, dragers en carrier oplosmiddelen, smeltzouten, verstevigingsmiddelen, smaakversterkers, meelverbeteraars, schuimmiddelen, glansmiddelen, bevochtigingsmiddelen, gemodificeerd zetmeel, verpakkings gassen, drijfgassen, rijsmiddel en complexvormers.

 

De meeste additieven zijn alleen toegestaan voor gebruik in bepaalde voedingsmiddelen en gelden specifieke kwantitatieve beperkingen.

 

We hebben vooral aandacht geschonken op e nummers die uitsluitend van dierlijke oorsprong kunnen worden afgeleid of naast andere bronnen (plantaardig, synthetisch) ze kunnen afkomstig zijn ook van dierlijke oorsprong . Ofwel wordt vermeld op de verpakking, zo niet, dan is het altijd beter om de contact op te nemen met de producent.

 

 

E Nummer Kleurcode: 

(Rood) - uitsluitend van dierlijke oorsprong

(Oranje) - eventueel van dierlijke oorsprong

 

Naam(en) van Additieven

Toelichting

 

101


 

Riboflavine, Lactoflavine, Vitamine B2 - kleurstof

 


 

Riboflavine is een natuurlijke kleurstof, beter bekend als Vitamine B2. De commerciële kleurstof wordt gewonnen uit enkele soorten gisten. Ook kan de stof verkregen worden uit melk.

 


 

 

120


 

Karmijn, Cochenille, Natural Red 4 - kleurstof

 


 

Een kleurstof die veel voedingsmiddelen rood maakt. Hij kan aangetroffen worden in alcoholische dranken, gebakvullingen, jam, veel snoep en zelfs kazen. Cochenille wordt gemaakt van de vrouwelijke insect gevonden op cactussen genoemd Dactylopius Kokken. Ze wordt levend gekookt of ze wordt door middel van blootstelling aan de zon gedood. Cochenille is het resultaat van verbrijzeling van de schalen van het insect in een rood poeder. Niet geschikt voor veganisten.

 


 

 

153


 

Carbon Black, Vegetable Carbons - kleurstof

 


 

Als op de beschrijving van de verpakking "Plantaardige Kool" staat, is dan het meest waarschijnlijk vrij van dierlijke derivaten. (Maar kan worden afgeleid van genetisch gemodificeerde gewassen!) Maar als het additief wordt beschreven als "Carbon Black", het is waarschijnlijk van verschillende delen van de dieren afgeleid.

 


 

 

161g


 

Canthaxanthine (Natuurlijke Oranje Kleur Xanthofyllen) - kleurstof

 


 

Houd er rekening mee dat, hoewel Canthaxanthine is meestal afkomstig uit planten, kan het soms van vissen en ongewervelde dieren met harde schelpen gemaakt worden.

 


 

 

252


 

Kaliumnitraat - Conserveermiddel

 


 

Kaliumnitraat komt meestal uit van natuurlijke oorsprong, maar hij kan ook kunstmatig worden vervaardigd uit dierlijk slachtafval. Kaliumnitraat wordt vaak gevonden in gerookte kazen - dus zelfs als de kaas plantaardig stremsel bevat dus geen dierlijk stremsel, kan het kaliumnitraat dierlijk slachtafval bevatten, dus neem de contact op met de fabrikant om de bron van de kaliumnitraat te bepalen.

 


 

 

270


 

Melkzuur - Antioxidant

 


 

Kan hij uit wei worden gewonnen, veganisten moeten de bron van het ingrediënt te bepalen door de contact opnemen met de fabrikant. Melkzuur kan worden in koolzuurhoudende dranken, bier, dressings en diverse conserven gevonden.

 


 

 

322


 

Lecithine - Emulgator en Stabilisator

 


 

Belangrijkste bron van lecithine is sojaolie en is waarschijnlijk genetisch gemodificeerd (indien afkomstig uit landen zoals de VS), lecithine kan ook rechtstreeks uit kippeneieren of dierlijk vet worden verkregen.

 


 

 

325


 

Natrium Lactaat - Antioxidant

 


 

Natrium Lactaat is het zout van Melkzuur. (zie E270 boven)

 


 

 

326


 

Kaliumlactaat - Antioxidant / Zuurteregelaar

 


 

Een andere type zout van melkzuur afgeleid. (zie E270 boven)

 


 

 

327


 

Calciumlactaat - Antioxidant

 


 

Nog een zout  wat ook uit melkzuur wordt gewonnen. (see E270 above)

 


 

 

422


 

Glycerol (Bevochtigingsmiddel, Oplosmiddel, Zoete Glycerine) - Zoetmiddel

 


 

Er is een commotie rond de oorsprong van glycerol. Door de verschillende industriële doorverkoop praktijken, de meerderheid van de glycerine is ontstaan als een bijproduct van zeepproductie. Veel zepen worden vervaardigd met behulp van dierlijke vetten. Dit geeft aan dat alhoewel glycerine van nature in planten voorkomt, welke uiteindelijk in levensmiddelen en zeepproducten belanden, zijn voornamelijk afkomstig uit van dieren.

 


 

430 - 436


 

Polyoxyethyleen - Emulgatoren en Stabilisatoren


 

E nummers 430 tot 436 zijn verschillende types van polyoxyethyleen:


 

E430 Polyoxyethyleen (8) stearaat (Emulgator / Stabilisator)


E431 Polyoxyethyleen (40) stearaat (Emulgator)


E432 Polyoxyethyleen (20) sorbitan monolauraat (polysorbaat 20 Emulgator)


E433 Polyoxyethyleen (20) sorbitan monooleaat (polysorbaat 80 Emulgator)


E434 Polyoxyethyleen (20) sorbitan monopalmitaat (polysorbaat 40 Emulgator)


E435 Polyoxyethyleen (20) sorbitan monostearaat (polysorbaat 60 Emulgator)


E436 Polyoxyethyleen (20) sorbitan tristearaat (polysorbaat 65 Emulgator)


 

Bij deze additieven is zeer onwaarschijnlijk dat ze van dieren afkomstig zouden zijn die normaliter  van verschillende soorten vruchten afkomstig zijn. Het kan nog steeds de moeite waard om met de fabrikanten te checken de precieze herkomst van de ingrediënten die deel uitmaken van deze emulgatoren en stabilisatoren.

 


 

 

441 (Or 485)


 

Gelatine - Emulgator / Geleermiddel

 


 

U zult dit E-nummer (441 vroeger 485) op voedselettiketten niet meer vinden want in plaats van een additief, Gelatine is nu geklasseerd als voedsel (gemaakt van dierlijke huid en hoeven) in zijn eigen recht. Niet vergeten, dat alle vormen van gelatine dierlijk zijn en ze kan bijvoorbeeld in zuivelproducten zoals yoghurt gevonden worden, plus vele soorten van snoepjes, gebak, jams en andere zoetigheden. Niet geschikt voor veganisten.

 


 

 

442


 

Ammoniumfosfatiden - Emulgator

 


 

Ammoniumfosfatiden kunnen soms met behulp van Glycerol (zie 422 boven) gemaakt worden, dus het eindproduct kan dierlijk vet bevatten.

 


 

 

470a


 

Natrium, kalium en calcium zouten van vetzuren - Emulgator / Antiklontermiddel

 


 

Zoals 470 uit vetzuren wordt afgeleid, kunnen deze van dierlijke bronnen afkomstig zijn.

 


 

 

470b


 

Magnesiumstearaat - Emulgator / Antiklontermiddel

 


 

Dit is een ander magnesiumzout van vetzuren en zoals 470a, kan van dierlijke bronnenafkomstig zijn.

 


 

 

471


 

Mono- en diglyceriden van vetzuren (glycerol monostearaat, glyceryl distearaat) - Emulgator

 


 

Omdat E471 van glycerine afgeleid is (glycerol) (zie hierboven E422), kan er een kleine kans zijn dat E471 ook dierlijke vetten bevat.

 

 


 

 

472 a - f


 

E472 a tot f zijn emulgatoren van de mono- en diglyceriden van vetzuren familie:


E472a Azijnzuuresters


E472b Melkzuuresters


E472c Citroenzuuresters


E472d Wijnsteenzuuresters


E472e Mono- en diacetylwijnsteenzuuresters


E472f Gemengde esters (azijnzuur en wijnsteenzuur)


 

Omdat de E472 familie van glycerine afgeleid is (glycerol) (zie hierboven E422), kan er een kleine kans zijn dat een of meer van deze vetzuren ook dierlijke vetten bevat(ten).

 


 

 

473


 

Sucrose esters van vetzuren - Emulgatoren

 


 

E473 is een sucrose-ester van E471, zijn vetzuren, welke van dieren kunnen afkomstig zijn.

 


 

 

474


 

Sucroglyceriden - Emulgatoren

 


 

E474 is een glyceride sucrose-ester van E471, zijn vetzuren, welke van dieren kunnen afkomstig zijn.

 


 

 

475


 

Polyglycerolesters van vetzuren - Emulgator

 


 

Kunnen afkomstig zijn van dieren.

 


 

 

476


 

Polyglycerol-Polyricinoleaat - Emulgator

 


 

Aangezien dat dit uit glycol esters wordt geproduceerd, kan de glycerol uit een bijproduct van dierlijke vetten komen tijdens zeepproductie.

 


 

 

477


 

Propaan-1, 2-diol esters van vetzuren, propyleenglycol esters van vetzuren - Emulgator

 


 

De glycol esters kunnen uit een bijproduct van dierlijke vetten komen tijdens zeepproductie.

 


 

 

478


 

Lactylaat vetzuuresters van glycerol en propaan-1 - Emulgator

 


 

Zie 477 boven

 


 

 

479b


 

Thermisch geoxideerde sojaolie interactie aangaan met mono- en diglyceriden van vetzuren - Emulgator

 


 

Zie 471 boven

 


 

 

481


 

Sodium Stearoyl-2-lactylate - Emulsifier

 


 

Zie 471 boven en 270 (bevat melkzuur en stearinezuur)

 


 

 

482


 

Calcium Stearoyl-2-lactylaat - Emulgator

 


 

Zie 471 boven en 270 (bevat melkzuur en stearinezuur)

 


 

 

483


 

Stearyltartraat - Emulgator

 


 

Zie 471 boven

 


 

 

491


 

Sorbitanmonostearaat - Emulgator en Stabilisator

 


 

Van stearinezuur en wordt gebruikt in gist. Stearinezuur voorkomt evenzo in plantaardige en dierlijke vetten, maar de commerciële productie is meestal synthetisch. Zie ook 570

 


 

 

492


 

Sorbitaantristearaat - Emulgator

 


 

Zie 491

 


 

 

493


 

Sorbitanmonolauraat - Emulgator

 


 

Zie 491

 


 

 

494


 

Sorbitanmonooleaat - Emulgator

 


 

Zie 491

 


 

 

495


 

Sorbitanmonopalmitaat - Emulgator

 


 

Zie 491

 


 

 

542


 

Beenderfosfaat - Antiklonteermiddel

 


 

E 542 is gemaakt van dierlijke botten, zoals van varkens en runderen. Gebruikt als antiklontermiddel, emulgator en fosforbron in voedingssupplementen. Voornamelijk gebruikt echter in cosmetica. Niet geschikt voor veganisten.

 


 

 

570


 

Stearinezuur, Vetzuur - Antiklonteermiddel

 


 

Stearinezuur voorkomt in plantaardige en dierlijke vetten, maar commerciële productie is meestal synthetisch. Vaak gebruikt in gedroogde gist.

 


 

 

572


 

Magnesiumstearaat, Calciumstearaat - Emulgator en Antiklontermiddel

 


 

Zie Stearinezuur, Vetzuur 570

 


 

 

585


 

Ferro lactaat - Kleurstof

 


 

Een lactaat is een samenstelling gevormd wanneer een mineraal aan melkzuur gebonden is. Daarom kunnen additieven genoemd als lactaat afgeleid zijn van een dierlijke bron zoals wei. (Zie 270)

 


 

 

626-629


 

Guanylzuur en guanylate - Smaakversterker

 


 

Vooral uit gist, maar hij kan ook synthetisch gemaakt worden of uit sardines.

 


 

 

631


 

Natriuminosinaat - Smaakversterker

 


 

Bijna altijd is het uit dieren (vooral vissen) wordt vervaardigd.

 


 

 

635


 

Dinatrium-5'-ribonucleotiden - Smaakversterker

 


 

Vaak afkomstig is van dieren, maar kan hij ook synthetisch worden gemaakt of door bacteriën.

 


 

 

640


 

Glycine en zijn natriumzout - Smaakversterker

 


 

Soms wordt hij uit gelatine bereid.

 


 

 

901


 

Bijenwas - wit en geel - Glansmiddel

 


 

Niet geschikt voor Veganisten.

 


 

 

904


 

Shellac - Glansmiddel

 


 

Shellac is een hars afgescheiden door een insect genaamd de lac bug Laccifer lacca Kerr (Coccidae). Vaak is onduidelijk of het insect wordt gedood in het proces van commercieel verkrijgen schellak als hars wordt achtergelaten door het insect op verschillende planten. Of dit hars wordt geoogst als residu of geëxtraheerd direct doden van de insecten moet verder onderzoek. Niet geschikt voor veganisten.

 


 

 

910


 

L-cysteine - Meelverbeteraar

 


 

Geproduceerd commercieel van dierlijk en mensenhaar (en soms veren). Wanneer geproduceerd uit dierlijk haar is het bijna zeker dat alle L-cysteïne is afkomstig van geslachte dieren. Als mensenhaar wordt gebruikt, is dat vaak afkomstig van vrouwen in derdewereldlanden. L-cysteïne wordt gebruikt als additief in ongeveer 5% van de brood en andere bakkerijproducten. Het wordt niet gebruikt in volkorenbrood of andere volkoren bakkerijproducten.

 


 

913


 

Lanoline - Glansmiddel

 


 

De was van schapen. Hij wordt uitgescheiden door de huid van de schapen en hij wordt gewonnen uit de wol. Niet geschikt voor veganisten.

 


 

 

920


 

L-cysteïne hydrochloride - Meelverbeteraar

 


 

Geproduceerd van L-cysteine (zie 910 boven)

 


 

 

921


 

L-cysteïne hydrochloride monohydraat - Meelverbeteraar

 


 

Geproduceerd van L-cysteine (zie 910 boven)

 


 

 

966


 

Lactitol - Zoetmiddel

 


 

Afgeleid van Lactose, commercieel bereid met behulp van wei, dus niet geschikt voor veganisten.

 


 

 

1000


 

Cholinezuur - Emulgator (galzuur)

 


 

Afgeleid van de gal van koeien, maar kan hij ook synthetisch worden bereid.

 


 

 

1105


 

Lysozyme - Conserveermiddel

 


 

Een enzym, dat is een normaal bestanddeel van tranen, speeksel, bloed en (mensen)melk. Commercieel bereid uit kippeneieren of door bacteriën.

 


 

 

source: http://www.veggieglobal.com

(Rood) - uitsluitend van dierlijke oorsprong

(Oranje) - eventueel van dierlijke oorsprong

 

Deze lijst is op geen enkele wijze een aanvulling op de wetgeving op dit gebied, noch kan hij juridische begeleiding vormen.

1 Comment(s)

dirk baeke:
01-09-2017, 11:10:26 AM
Reply

Beste mensen, Als je dit leest, wat ik overigens al wist, E numers van dierlijke oorsprong zijn gewoon afval en vuiligheid en kunnen dus nooit gezond zijn; gelukkig word gelatine meer en meer vervangen door pectine(plantaardig).

Laat een reactie achter