Waarom honing niet veganistisch is

Posted by Andras 26-01-2016 0 Comment(s)

Je smeert hem op je brood, doe hem in je thee, zoet je gebak mee, maar je vraagt je nooit af, eigenlijk hoe honing wordt gemaakt!

 

HONING is een zoete, stroperige stof, wordt uit bloemen gewonnen, en die wordt later omgezet in honing in de honing zak van diverse bijen.

Honingbijen zijn sociale insecten, ze leven in kolonies. Een kolonie bestaat uit een koningin, darren en werkbijen. Darren zijn mannelijke bijen, ze verzamelen honing niet en ze zorgen ook niet voor de larven. In een bijenkorf kan ongeveer 50-60,000 bijen, (meestal werkbijen) leven. Werkbijen zijn vrouwelijke bijen, die een korte levensduur hebben. Het varieert tussen 30 en 60 dagen. Letterlijk werken ze zich tot de dood.

Om 1 liter honing te kunnen produceren, moeten de bijen van de korf 50.000 mijl (ongeveer 80,467 km) afreizen. Een bij maakt in haar hele leven (~ 60 dagen) zoveel als 1/12 van een theelepel honing. Tijdens een reis bezoekt een enkele bij ongeveer 50-100 bloemen.

 

De nectar wordt gewonnen uit bloemen met de lange, buisvormige tongen van de bijen en opgeslagen wordt in de extra maag, of "krop". De nectar vermengt met enzymen die de chemische samenstelling en pH veranderen, waardoor het geschikt is voor langdurige opslag.

Wanneer een honingbij terugkeert naar de korf, passeert hij de nectar naar een andere bij, door de vloeistof weer uit te braken in de mond van de andere bij. Dit wederuitbraak proces wordt herhaald totdat het gedeeltelijk verteerde nectar uiteindelijk afgezet wordt in een honingraat.

Eenmaal in de raat, is de nectar nog steeds een stroperige vloeistof. Om al dat extra water uit hun honing te halen, waaieren de bijen de honingraat met hun vleugels in om het verdampingsproces te versnellen.

Wanneer dit gebeurt, sluit de bij de kam met een uitscheiding van vloeistof uit de buikholte, die uiteindelijk verhardt tot bijenwas. Weg van lucht en water, kan de honing voor onbepaalde tijd worden opgeslagen, zodat de bijen met de perfecte bron van voedsel kunnen overwinteren.

 

 

Bijen voeden zich met nectar, voornamelijk als energiebron, en pollen, meestal voor eiwitten en andere nutriënten. De meeste door bijen verzamelde stuifmeel wordt gebruikt om de larven te voeden.

Bijna alle imkers nemen alle honing uit de korf en dan voeden de kolonie met goedkope suikersiroop of maïsstroop.

Om de bijen eerder op werk te zetten, zouden de imkers ze in het voorjaar of in de vroege zomer met suikerstroop voeden, om ervoor te zorgen dat de korf een goede start krijgt. Dit suikerwater wordt later ook in honing omgezet.

 

Een typische bijenkorf in het VK gebruikt minstens 8 kg in de VS 11,4 kg suiker per jaar.

Honingbijen keren naar de korf terug (en maken honing) als er een koningin bij is. Dus de imkers moeten ervoor zorgen, dat de koningin de korf nooit verlaat. Hoe doen ze dit eigenlijk? Ze knippen een stukje van haar vleugels af,  om te voorkomen dat ze wegvliegt. Een bijenkoningin leeft ongeveer vijf jaar, maar ze is meestal na een jaar gedood, en de imker krijgt een nieuwe koningin voor de kolonie.

 

 

 

 

Een bijenkoningin is altijd kunstmatig geïnsemineerd, een proces waarin de mannelijke bijen worden vermalen en ontdaan van hun sperma, die vervolgens in een bijenkoningin met kracht wordt ingebracht. De koninginnen reizen via post, dus het is niet zeldzaam dat de koningin arriveert gewond of zelfs gedood.

Er is een standaard praktijk in de bijenteelt, dat de imkers hun korven afdoden voor de winter. Het is meer rendabel voor hen om nieuwe bijenkorven te kopen in het voorjaar.

Talloze studies hebben aangetoond de ongelooflijke intelligentie van bijen. In de goed gedocumenteerde waggle dans, bijen gebruiken vector calculus en natuurkunde. Na het vinden van een bron van voedsel, forager bijen terugkeren naar de korf en ze performeren een dans voor de andere bijen, die alle informatie meekrijgen die ze nodig hebben om naar het voer te gaan.

Niet alleen verwijst deze dans naar de richting van het voedselbron, maar hij geeft aan ook de afstand daarvan. Alsof dat nog niet complex genoeg is, om de 4 minuten de zon beweegt 1 ° naar het westen. Bijen vertellen dit met met hun dans mee. Het is gedocumenteerd dat elke 4 minuten, de hoek van hun dans beweegt 1 ° ,om rekening te houden met de beweging van de zon. Dus je kunt niet echt negeren de intelligentie van bijen…

 

Dus de volgende keer, als je je thee of je muesli met wat (vloeibare) zoetmiddel wilt zoeten, zijn er al heleboel plantaardige zoetstoffen op de markt!

 

 

More Than Honey Part 1

Meer over de movie More Than Honey

 

 

(bronnen: livescience.com, rawfoodexplained.com, wikipedia.org, bitesizevegan.com)

​photo credits: freeimages.com

Laat een reactie achter