Waarom veganisten hoop kunnen halen uit de zwarte pieten discussie.

 

Afgelopen week zat ik in een drukke ochtendtrein. Uit verveling scrolde ik over de Google nieuwspagina waar de opstootjes van de Sinterklaasintochten overheerste. Veel over afschuwelijke opmerkingen, gewelddadige blikken en racistische onzin. Iets met behouden van traditie en mensen die terug naar eigen land moeten. Ik schaam me kapot. 

Deze discussie zet me aan het denken. Over activisme. Aan de fases die activisten door moeten gaan om verandering teweeg te brengen. Een paar jaar geleden spraken steeds meer mensen zich uit over zwarte piet. Langzaamaan werd voor veel mensen duidelijk hoe gek het eigenlijk is. Ook ik zag ineens hoe raar het is terwijl ik er eerder nooit op had gelet. Er moest wat veranderen aan deze traditie. Maar om een gewoonte te veranderen moet een beweging heel wat fases door. Want hoe vreselijk het ook is om te zien hoe dit drama gaat, ik denk dat het allemaal nodig is om definitief met de traditie te breken. 

Het gaat niet zelden zonder slag of stoot om een grote verandering in overtuigingen te krijgen. Als we terugkijken in de geschiedenis dan hebben activisten altijd een nare prijs moeten betalen om de regels te breken en om de groep te veranderen. Of het nou ging over dat de aarde rond is, dat slavernij onethisch is of het vrouwelijk kiesrecht. Wanneer een grote groep zijn overtuiging moet veranderen, gaat dit vaak in stappen. Ontzettend. Lange. Slome. Inie. Mini. Stappen. Je kent de volgende zin vast wel die de stappen in het kort samenvatten: First they laugh at you, then they ignore you, then they fight you and then you win. Laten we zeggen dat de Sinterklaas discussie in die ene laatste stap is. Het einde is in zicht. Dat geloof ik oprecht. Op de tijdlijn van de mens kan zo'n einde dan nog wel jaren duren, maar ik ben er van overtuigd dat het niet zal blijven bestaan zoals het doet. 

Waarom is dat hoopvol voor dierenrechten? Ik geloof dat het ook zo zal gaan met het eten van dieren. Nu worden we geregeld nog uitgelachen, verbaasd aangekeken, bekritiseerd en vaker nog genegeerd. We zullen nog meer worden bediscussieerd en misschien zelfs bevochten. Maar gerechtigheid zal altijd boven water komen. Zolang we er maar over blijven spreken. De overtuiging dat het ethisch onjuist is om massaal dieren af te slachten ten koste van hun gevoel van welzijn, de aarde en ieder die daar op leeft, zal overwinnen. Want tradities moeten gebroken worden. Ze zijn altijd al gebroken. Niet op een lieve, vriendelijke manier. Niet zonder slag of stoot. Maar de regels worden altijd weer gebroken. Dat is misschien wel de natuur van een traditie. Of van de mens. Want alleen zo komen we vooruit. 

Susanne

Op www.plantbites.nl vind je nog meer leuke blogartikelen!